background

deline square logo

Founded in 2013 by Ba Duc and Luu Long. [ deline Architecture Consultancy & Construction ] is an architecture and interior design consulting firm located in Hanoi, Vietnam.

Our design mindset does not specialize in a type of project, but more in a set of ways of design thinking that can be applied at many scales.

For us, design is all about approach which seemingly intractable problems with the simple thought-process that often counter-intuitive – ” ask a right question”, “embrace constraint”, ” go deep”, “make hope visible”, and ” begin anywhere” !

Advertisements
Posted in background | Leave a comment

Tuy Hoa_PTB_Phu Yen, Vietnam

The site of the new Passenger Terminal for the existing airport is set close to the sea, presenting a spectacular tropical beach-resort feel to passengers upon their touchdown.

The project, worth VND353 billion (more than USD16.8 million), will include construction of a runway and landing area as well as a new passenger terminal. Aiming to raise the airport’s capacity to be able to handle 300 passengers an hour during peak periods, the project is scheduled to be completed by September 2 next year. Ongoing work is also expected to raised the airport’s capacity to be able to handle more than 850,000 passengers annually by 2020.

Inspired by the conical seashell of the East Sea – which Tuy Hoa is a key gateway to, the main roof of the design comprises a rhythm of vaults, taking the form of a structure rising in a single soaring curve over and beyond the concourse roof, and creating a column-free spacious interior washed with daylight.

The brim of a sweeping semi-circular canopy greets passengers on the landside, which also shelters the ground level driveway. The new Passenger Terminal Building is single storey with a mezzanine Departure Lounge level, and will have centralized security screening checkpoint.

Piling works for the new Passenger Terminal Building will commence by July 2012 and the fast tracked design and development is expected to be completed by 2014. The project to expand Tuy Hoa Airport in the central province of Phu Yen was officially launched during a ceremony held by the Ministry of Transport on February 12, 2012.

The airport at Tuy Hoa will then boast a dynamic, streamlined design, as one more, new and contemporary terminal, located along the air-routes of this geographically elongated country.

Stage I_Design

CPG’s design for our fourth passenger terminal design in Vietnam is located in the South Central Coast city of Tuy Hoa. As is part and parcel of the process of securing such jobs, the team presented three schemes to the client. These consisted of firstly a ‘bird’ profile – a curved roof main terminal building with a winged roof kerbside canopy. The second was a single, flat ‘canopy’ roof, extended over a grid of splayed ‘tree’ columns. The last was a curved profile main terminal building, with the roof and façade as one single, swooping stroke.

The client’s selection of the last of these options called for careful integration of the architectural and structural design development.

The design is characterised by a main hall enclosure supported by a rhythm of vaults, and with a single, swooping curved form arcing over and beyond the concourse roof, it strives to create a column-free, spacious interior awash with daylight. In allowing natural light to permeate from all sides, glare – which usually results when the source of light is only from one side – is reduced. Another set of structural columns incline out at the front towards the kerbside to create a lean-to canopy roof, which extends out to welcome passengers to this terminal building.

The office’s target to use Revit for all new projects presented the ideal opportunity to use it as a 3D design and documentation software here. There was also the client’s schedule – a requirement to complete drawings for tender in 6 weeks, which meant that Detail Design (or Technical Design, as it is referred to in Vietnam) had to be undertaken concurrently with Design Development. Since Revit works well with a higher resolution of detail, it readily kickstarted this compressed process. However, certain design details were still produced using CAD, and new CAD staff on the M&E team also limited the multi-disciplinary use of Revit, but the Revit model was considered to have been quite fully developed, as far as the architectural and structural Design Development of the Terminal was concerned.

Apart from the main roof cum front façade, other key parts of the design were also conceived and developed three-dimensionally, including a louvre screen box-up along the Main Hall rear fascia, which provides the duct route to serve jet nozzle air-conditioning, the Central Landscape Feature with terraced planting, and the floor recess water feature at the main stair going up to the waiting area.

Larger airport terminal jobs will also allow the full coordination potential of Revit to be realized, such as where more complex baggage handling conveyers are running through ceiling space along with large air-conditioning ducts and cable trays and so forth. Nonetheless, Tuy Hoa has still been a good start for the office in adopting Revit, with a Terminal design completed in line with a compressed schedule, and with a closely integrated architectural envelope and structural form.

Stage II_Construction (April2012_Mar2013)

20121216_142406

20121216_142202

20121216_141719

20121216_14141020121216_143126

P1160542

P1160528

P1160522

P1160525

CIMG3306

P1160551

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jul 2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cantiliver

???????????????????????????????

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

And 1st flight came !

Arrival

IMG_6274

IMG_6276

IMG_6277IMG_6264

Posted in looking @ | Tagged , | Leave a comment

Ford complex proposal_HTT Architect & Associates

Project team : Nguyen Ngoc Anh, Hoang Minh Tue,Nguyen Trung Thanh, Luu Hoang Long, Mai Tuan Anh.

The project located in Extended Langha road and a site is narrow and long with an exsiting 10 storeys office block.

Courtesy of HTT archiect & Associates
Aerial view_courtesy of HTT Architect & Associates

With intention to segregate vehicle flow and pedestrian walkway that link up the exsting office to new office block and hotel, and to return the site a space for public and  Ford events or exhibitions, idea of creating semi basement carpark comes up.

Inspried by the dynamic of car design for the facade design.

Courtesy of BMW,  HTT Architect & Associates
Courtesy of HTT Architect & Associates

 More perspective views are coming up after the break

Posted in looking @ | Tagged , , , | Leave a comment

@Simpson-Lee House_as a cave!

Architect : Glenn Murcutt

Location : Mount Wilson, Australia

The Simpson-Lee house has proven to be a landmark project for Glenn, through his further development of ideas and principles relating to ‘place’. Located NW of Sydney in pristine surrounds and bordering National Park, the house is oriented to face NE, sheltering from cold W/SW winds, whilst capturing the panorama of neighbouring ranges. The delicate treatment of materials and construction techniques serve to emulate the filtering of light through foliage, as is characteristic of the Australian bush, the elegance of elements such as the louvred north face (able to be completely retracted) enphasise and allow the intimate relationship between buiding and landscape.– from the ozetecture website.

Posted in looking @ | Tagged , | Leave a comment

Key members

NBDUC

Nguyễn Đức

2001 – 2006

Hanoi Architectural University / Đại học Kiến trúc Hà Nội

2006 – 2007

SongHong Construction Consultant Jsc. / C. ty CP Tư vấn Thiết kế Sông Hồng

2007 – 2013

Vinata International joint venture Co., ltd / C.ty liên doanh Vinaconex  – Taisei (Vinata)

2014

Deline Architecture Consultancy and Construction Jsc.

Công ty cổ phần tư vấn thiết kế kiến trúc và xây dựng deline

LHL

Luu Hoang Long

2000 – 2005

Hanoi Architectural UniversityĐại học Kiến trúc Hà Nội

2005 – 2007

Hitech Architecture Design Jsc.  /  C. ty CP Thiết kế Kiến trúc Kỹ thuật cao

2007 –  2008

HTT Architect & Associates  Co., ltd  /  C.ty TNHH Kiến trúc sư Hồ Thiệu Trị và Cộng sự

2008 – 2013

CPG Consultants Singapore  /  Công ty tư vấn CPG Singapore

2014

Deline Architecture Consultancy and Construction Jsc

Công ty cổ phần tư vấn thiết kế kiến trúc và xây dựng deline

Posted in team | Tagged , , | Leave a comment

Members

VHL

Vũ Hoàng Long

2007 – 2012

Hanoi Architectural University Đại học Kiến trúc Hà Nội

2007 – 2010

Art teaching Assistant- K302 Fine art Class /  Trợ giảng Lớp Mỹ thuật K302

2009 –  2010

SANA architecture – BHA office  /  C.ty TNHH Kiến trúc SANA- văn phòng BHA

2010 – 2013

AnD Architecture co..ltd  /  Công ty TNHH Kiến trúc AnD

2014

Deline Architecture Consultancy and Construction Jsc.

Công ty cổ phần vấn thiết kế kiến trúc xây dựng deline

vhk

Vũ Hoàng Kiên

2007 – 2012

Hanoi Architectural UniversityĐại học Kiến trúc Hà Nội

2009 – 2011

SANA architecture – BHA office  /  C.ty TNHH Kiến trúc SANA- văn phòng BHA

2012 – 2013

Vietnam National Construction Consultants Coporation / Tổng C.ty Tư vấn Xây dựng Việt Nam VNCC

2014 Deline Architecture Consultancy and Construction Jsc.

Công ty cổ phần vấn thiết kế kiến trúc xây dựng deline

Posted in team | Tagged , , | Leave a comment

@ Forest of meditation

Architect: Toyo Ito and associates

Structure Engineer : Mutsuro Sasaki

Location: Kagamigahara Gifu, Japan

Project year : 2006

A drfting white cloud comes to rest gently on a small forest of graceful tapered pedestals.

With a line of wooded hills at its back and flanks, its form reflected in the still water of the artificial lake, it stand as a calm and contemplative place in  which observe the rituals of cremation and  honour the dead.

Designed by Toyo Ito in collaboration with structure engineer Mutsuro, Ito has taken the game on notch up. The master architect has sought  to dematerialize all sense of formal structure by ” floating”  over the landscape a vast undulating shell in which to shelter the ceremonial funtions of the crematorium. And though the roof appears free in form which was realized through rigorous structural analysis.

The Idea began with a series of simple sketches of a flowing reinforced concrete shell which combined a billowing structure and columns struck as a single, uniform surface. It was conceived, Ito says, “It is not as a conventional massive crematorium but as architecture of a spacious roof floating above the site like slowly drifting clouds, creating a soft field”.

Structure engineer Mutsuro Sasaki worked out how to build it. Sasaki, who also engineered Ito’s Sendai Mediatheque, uses a computational method of evolving and testing “shape design” so that you arrive at the most efficient structure solution.

The method uses an algorithm which, Sasaki says” Involves generating rational structure shapes within a computer by using principles of evolution and self- organization of living structure from an engineer standing point”. What all means in layman’s term is that the architect comes up with the shapes, Sasaki number crunches it, tests it through computer modeling and comes up with a better, more beautiful, more elegant, more economic form, and tells the architect how to  build it up.

“We designed with consideration for the relationship with surrounding landscape” Itosays” We determined the degree of a various bumps on the roof according the ceiling height required in each interior space of the building. Then we made an initial digital model with which we did a series of structure analysis tests to find the best form that achieves the best structural solution.”

The most economic material, in this instance, was reinforced concrete. The challenge was how to build the various curved formwork sections and taped columns with absolute precision.

To achieve that Sasaki’s digitized data and computer model were sent to a work form specialist who produced each section.

The form of the roof was determined precisely, using 3700 check points on the grid. It was constructed by continually cross checking the position of all points, one by one, with laser level finder, to ensure a consistent depth for 200 mm thickness of concrete, which a tolerance of only 10mm. The process was crucial for both the design and the structure. The roof was completed in five separate pours, using quick-setting mixture to eliminate the possibility of the concrete sliding off the curving section. Once hardened, all joints marks were removed with grinding machines and the entire surface trowelled with mortar to create a single surface. A flexible water proofing urethane layer was added later to compensate for any slight movement in the concrete surface.

The result is an architecture of remarkable lightness, of uplifting fluidity. It is timeless and contemplative at all the same time. But the starring role belongs to the roof. All 2270 square meters of it, which floats overhead in peaks and troughs, as a single sheet of billowing almost impossibly  thin reinforce white concrete.

The roof’s form is a fine balance of functional, servicing, structural and aesthetic requirements. Freely dispersed columns which dropped seamlessly from the undulating ceiling which rises as high as 11.5 meters in parts. The columns conceal storm water drains and appear to have been cast as one with the roof. The roof canopy extends to protect a screen of 19mm glass encasing the entire building. The interior plan is organized around a regular arrangement of rectilinear functional and ceremonial rooms placed between the columns as windowless, top-lit boxes of travertine stone. Beyond the entrance, visitors access two areas where mourners pay their last respects. A corridor lead to waiting rooms and a hall before entering the cremation zone. Detailing is subtly and there is a clean formal relationship between all parts of the building.

“Meiso no Mori was planned to reconstruct a decrepit crematorium as part of a cemetery in a park. This cemetery is located in a serene site, nestled in mountains with various trees and plants in the south and facing a pond in the north. The design brief called for a sublime space, appropriate to give last honours to the deceased, while subtly integrating the surrounding landscape of the park cemetery. Our idea was to respond not with a conventional massive crematorium but with architecture of a spacious roof floating above the site like slowly drifting clouds creating a soft field.We investigated a freely curved reinforced concrete shell to construct a roof characterized by concavities and convexities. The shape of the roof was determined by an algorithm generating the optimum structural solution. Since this type of structural analysis resembles the growth of patterns of plants which keep transforming following simple natural rules, we call the process “evolution”. Several hundred such evolutionary cycles produced the final shape. The curved line becomes landscape, in line with the edge silhouette of the surrounding mountains. Four structural cores and twelve cone columns with built-in rainwater collection pipes are positioned evenly under the roof structure. Ceremonial spaces are placed between the cores and columns. The smooth roof line also articulates the ceiling of the interior. Indirect light softly illuminates the curved ceiling and spreads in all directions with expressive nuances of light.”

Posted in looking @ | Tagged , , | Leave a comment